Sulama Teknolojisi
SULAMA TEKNOLOJİSİ |
TYT |
Programda Okutulan Dersler ve Yaptırılan Uygulamalar
Sulama Teknolojisi Programı hazırlanırken çeşitli ülkelerdeki konuyla ilgili meslek yüksekokullarının ders programları incelenmiştir. Ayrıca İstanbul’da sulama sektörünün bu tür bir elemandan beklediği nitelikler belirlenmiştir. Ders programı bu iki temel yaklaşımın ülkemiz koşullarına göre dengelenmesi ile oluşturulmuştur.
Sulama Teknolojisi ders programının birinci yılında daha çok teorik dersler bulunmaktadır. Ders programındaki bazı dersler bilgisayar, yabancı dil, bitki-toprak-su ilişkileri, elektrik ve hidroliktir. Teorik dersler uygulamada gerekli olacak düzeydetutulmuştur. İkinci yılda ise daha çok uygulamaya dönük ders ve proje çalışmaları bulunmaktadır. Ders programları öğrenciye derslerin yapıldığı sürede sektörde çalışma olanağı sağlamak amacıyla haftada üç güne sığdırılmaya çalışılmaktadır.
Gereken Nitelikler
Bu programa mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından sınav yapılmaksızın öğrenci alınmaktadır. Mevcut öğrenci alınan alanlar; Bahçecilik, Çay Teknolojisi, Genel Ziraat, Makine (Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Süs Bitkileri, Tarım, Tarım Teknolojisi, Zeytin Teknolojisi, Ziraat, Alt Yapı, Alt Yapı (İnşaat), İnşaat, İnşaat Teknolojisi, İnşaat-Üst Yapı, Üst Yapı, Üst Yapı-İnşaat, Yapı, Yapı (Kagir-Ahşap) Yapı Ressamlığı ve Yapıcılık’dır.
Bu programı seçecek öğrencilerin;
bitki-toprak-su ilişkilerini bilen,
tasarım ve çizim yeteneği gelişmiş,
bedensel engeli bulunmayan, sağlam ve dayanıklı,
başkaları ile iyi iletişim kurabilen,
dikkatli ve sabırlı,
açık hava ve şantiye koşullarında çalışmayı kabullenmiş
kişiler olmaları önerilmektedir.
Mezunların Çalışma Alanları
Sulama Teknolojisi mezunları; Belediyeler, Orman ve Tarım Bakanlığına bağlı fidanlıklar gibi kamu kuruluşlarında, özel fidanlıklarda, sportif ve turistik tesislerde, sulama işi yapan özel sektörde ve kendi kuracakları iş yerlerinde çalışabilirler.
Meslek Elemanlarının Yaptıkları Belli Başlı İşler
Meslek elemanları; mevcut peyzaj projesine göre alanın sulama projesini hazırlar, hazırlanmış projeyi uygular, çalışmanın projeye uygun olarak sürdürülmesini sağlarlar, kamu sektörü ve özel sektörde kontrol elemanı olarak çalışırlar.
Çalışma Ortamı ve Koşulları
Çalışma ortamı açık hava olan sulama teknolojisi mezunları, gün ışığına bağlı olarak şantiye koşullarında çalışırlar. Çalışma ortamı açık alanlar olup, arazi durumuna göre değişir. Çalışma sırasında düz işçilerle, tesisat, elektrik ustalarıyla ve doğrudan müşteriyle, amirlerle ilişkide bulunurlar. Genel şantiye tehlikeleri dışında işin kendisinden kaynaklanan özel tehlike ve hastalık yok gibidir.
İş Bulma Olanakları
Sulama sektöründe, sulama konusunu bilen elemanlara ihtiyaç olduğu bilinen ve özellikle sulama ekipmanı satan sektör çalışanlarınca söylenen bir gerçektir. Ülkemiz, Doğu Karadeniz Bölgesi ve Akdeniz Bölgesindeki yağışlı bölgeler dışında kurak ve yarı kurak bir iklime sahiptir. Küresel ısınma sonucunda azalan su kaynakları elle sulama yerine sprinkler veya damlama sulamayı zorunlu kılmaktadır. Yarıkurak iklim, etkisini sürdüren küresel ısınma, otomatik sulamanın sağladığı faydaların toplum gözünde kazandığı prestij, özellikle GAP bölgesinde sulamanın yanlış yapılmasından kaynaklanan toprakların çoraklaşma tehlikesi gibi sayılabilecek bir çok gerekçeden dolayı otomatik sulama konusu, önemi artmakta olan ve gelecekte de artacak meslek dallarından biridir. Ofis programlarını ve AutoCad’i bilen mezunlar daha kolay iş bulmaktadır. İngilizce bilmek de aranan özelliklerden biridir.
Kentsel ortamda peyzaj düzenleme sektöründe çalışan insanların önemli bir kısmının bayan olmasından hareketle, sulama sektöründe de cinsiyetin çok önemli olmadığı söylenebilir. Fakat kırsal ortam bayanlar için sorunlu olabilir.
Meslek elemanlarının elde edeceği kazanç her meslekte olduğu gibi elemanın işe kendini verişi ve çalışma yeri ve ortamıyla ilgilidir. Ortalama kazanç asgari ücretin iki katından başlayarak artabilir. Eleman kendi işini yaptığı durumda kazancı piyasa koşullarına bağlı olarak ortaya çıkacaktır.
Mesleğin Geleceği
Bu programdan mezun olanlar gerekli koşulları sağladıkları taktirde Tarımsal Yapılar ve Sulama, Orman Mühendisliği ve Peyzaj Mimarlığı Bölümlerine dikey geçiş yapabilirler. Ülkemizde son yıllarda büyümesini sürdüren az sayıda sektörden biri sulama sektörüdür. Bu büyümenin ardında otomatik sulamanın yararlarının toplum gözünde kabulü bulunmaktadır. Dolayısıyla mesleğin gelecekte de önem kazanacağı ve sektörün büyüyeceği öngörülebilir.
BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ |
Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>
This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc